PELERINAJ DE 3 ZILE IN REPUBLICA MOLDOVA

BASARABIA PAMANT ROMANESC

M.rea Curchi - Chisinau

M.rea Curchi – Chisinau

Ziua 1. Ora 6.00 intalnirea grupului in parcare Hotel Moldova, Bacau – Vaslui – Husi – Albita – Hincu – Capriana – Codrita – Suruceni – Chisinau

Dupa ce trecem frontiera dintre Romania si Republica Moldova prin punctul de frontiera, Albita – Leuseni, incepem programul de vizitare cu Mănăstirea Hîncu cu hramul Sf. Cuv. Parascheva, întemeiată în anul 1677 de către marele boier Mihalcea Hâncu, este una dintre cele mai vechi mănăstiri de pe teritoriul Moldovei dintre Prut și Nistru, după Vărzărești fondată în anul 1420 și Căpriana – în anul 1429. Prima mențiune a neamului Hânculeștilor în izvoarele medievale o găsim într-un document din anul 1528, din timpul domniei lui Petru Rareș, iar prima mențiune despre marele boier Mihalcea Hâncu se află în cronica lui Miron Costin, în legătură cu luptele lui Vasile Lupu (1634 –1653) purtate pentru domnie, domnul fiind sprijinit de către acesta. Continuam cu Mănăstirea Căpriana, unde sunt moaștele Sf. Ier. Gavriil Banulescu Bodoni, este una dintre cele mai vechi mănăstiri din Republica Moldova. Este situată în zona centrală a țării, la aproximativ 40 km nord-vest de Chișinău, în ținutul deluros împădurit care purta odată numele de Codrii Lăpușnei. Considerată de mulți istorici ultimul bastion al arhitecturii voievodale din Republica Moldova, aparținând spațiului cultural românesc. Prima mențiune documentară a Căprianei este cea din 1420, când într-un hrisov al vremii, mănăstirea este menționată într-un act de stabilire a hotarelor unui boier.

Mănăstirea Condrița are hramul Sfântului Ierarh Nicolae și este situată în satul Condrița, aflat pe pârâul Catargul, la 15 kilometri de gara Strășeni și la 26 de kilometri de municipiul Chișinău.

Mănăstirea a fost ctitorită mai întâi ca schit, în anul 1783, de ieromonahul Iosif, venit de la Mănăstirea Căpriana. În anul 1918, schitul de călugări Condrița s-a separat de Mănăstirea Căpriana, devenind mănăstire de sine stătătoare.

Mănăstirea Suruceni – mâna dreaptă a Sf. Antipa de la Calapodești. La o distanţă de 12 km de Chişinău, lângă satul Suruceni, pe o colină împădurită, înconjurată de vii şi livezi, în preajma râuleţului Suruci, se găseşte mănăstirea de călugăriţe Suruceni cu hramul Sfântul Gheorghe. Anul întemeierii ei este considerat 1785. Continuam drumul către Chișinău unde vom vizita Monumentul Sfântului Ştefan și Catedrala Mitropolitană din Chișinău. Cazare si cina Hotel 4*Chisinau

 Ziua 2. Mic dejun, Ne îndreptăm spre Orheiul Vechi unde vom vizita satul Butuceni, mănăstirea săpată în piatră, una dintre cele 350 vestigii rupestre medievale care privesc de sus sfidător râul Răuț și peisajul fantastic al defileului săpat de acesta în calcarele sarmatice. După vom vizita Mănăstirea Curchi, fondată în anul 1773, unde întâlnim una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Basarabia, care ne va încânta cu cele cinci biserici ale sale. natură, din lumină…”. Dupa pranz de deplasam spre Cricova, pentru a vizita orasul subteran si a degusta vinul pastrat cu sfintenie aici . Combinatul de vinuri Cricova SA a fost fondat în anul 1952, reprezentând un complex subteran unic, cunoscut în întreaga lume pentru labirinturile sale imense și în special pentru vinurile sale excelente. Un ținut cu multiple podgorii și cu soare din belșug. Anume aici începe istoria perlelor vinificației moldave, în zona centrală a Moldovei, În anul 1952, cu scopul de a soluționa probleme stridente cu privire la lipsa încăperilor speciale de păstrare și maturare a vinului, două personalități remarcabile a vinificației moldovenești, Petru Ungureanu și Nicolae Sobolev, au propus utilizarea în calitate de depozite de vin stolnele din care se extrăgea piatra de construcție. Curînd s-a stabilit că vinurile produse la combinatul Cricova sunt mai bune conform indicelui calității și rezistenței la factorii stabilității, ceea ce a servit drept argument important de a continua lucrul, care părea a fi la acel moment un experiment. Beciurile de la Cricova sunt cu adevărat de neîntrecut în lume. Aici istoria, arheologia și arta vinificației, unite într-un întreg, au născut un astfel de miracol ca galeriile subterane.

Lățimea galeriilor variază între 6 și 7,5 metri, iar înălțimea lor este de 3 – 3,5 metri. Adîncimea la care sunt situate beciurile, în funcție de relief, variază de la 35 metri la intrare pînă la 80 metri. Beciurile, în totalitatea lor, împreună cu secțiile de producere, ocupă circa 53 ha de spațiu subteran.

Find amplasate sub întregul orășel Cricova, ele reprezintă un adevărat oraș subteran. Bulevarde, străzi, stradele… Denumirile pe care le poartă sînt mai puțin obișnuite: Cabernet, Dionis, Feteasca, Aligote, Sauvignon… Fiecărei străzi îi corespunde, astfel, numele vinului care păstreză în nișele adiacente. Combinatul ”Cricova” a fost conceput ca o întreprindere de producere a vinurilor de elită în baza tehnologiilor clasice europene. Ulterior, activitatea s-a extins grație condițiilor extraordinare de păstrare a vinurilor în aceste galerii, care se întind pe o lungime de 80 km, adevărate labirinturi cu un microclimat unic. Aici, pe parcursul unui an întreg, temperatura rămîne constantă, circa +10 – +12 °C, iar umiditatea relativă a aerului constituie circa 97-98%. Anume datorită acestor condiții optime este posibilă păstrarea și maturarea vinurilor de calitate superioară, precum și a spumantului clasic, cu formarea caracterului autentic al acestora. Dupa ce ne-am inveselit cu minunata arama a licorilor degustate, ne deplasam spre Chisinau, Cazare Hotel 4*

( Optional cina cu program artistic 25 euro/pers.)

Ziua 3. Vizita oras Chisinau, timp liber la dispozitie pentru cumparaturi. Ora 15,00 deplasarea spre Bacau.

Pret  650 Lei /persoana.

Pretul include:

-Transport cu Autocarul, cazare 2 nopti cu mic dejn, Hotel 4*, 1 cina.

– Intrare in Crama Cricova, cu degustare

– Ghid insotitor din partea agentiei pe tot parcursul pelerinajului

Pretul nu include:

– Intrarile la obiectivele turistice

– Cina cu program artistic (25 euro/pers.)

 

IMPORTANT: Pentru trecerea fronierei in R. Moldova este nevoie CARTE DE IDENTITATE ( C. I. )  sau PASAPORT. Pentru minorii care au C.I. este nevoie de acordul parintilor (declaratie notariala), Pentru minorii care nu au C.I. este nevoie de Pasaport si declaratie notariala, daca minorii sunt neinsotiti de parinti.

Lasă un răspuns