PELERINAJ Republica Moldova – Ucraina

M.rea Banceni - Cernauti

M.rea Banceni – Cernauti

Ziua 1. Ora 6.00 intalnirea grupului in parcare Hotel Moldova, Bacau – Vaslui – Husi – Albita – Hincu – Capriana – Codrita – Suruceni – Chisinau

Dupa ce trecem frontiera dintre Romania si Republica Moldova prin punctul de frontiera, Albita – Leuseni, incepem programul de vizitare cu Mănăstirea Hîncu cu hramul Sf. Cuv. Parascheva, întemeiată în anul 1677 de către marele boier Mihalcea Hâncu, este una dintre cele mai vechi mănăstiri de pe teritoriul Moldovei dintre Prut și Nistru, după Vărzărești fondată în anul 1420 și Căpriana – în anul 1429. Prima mențiune a neamului Hânculeștilor în izvoarele medievale o găsim într-un document din anul 1528, din timpul domniei lui Petru Rareș, iar prima mențiune despre marele boier Mihalcea Hâncu se află în cronica lui Miron Costin, în legătură cu luptele lui Vasile Lupu (1634 –1653) purtate pentru domnie, domnul fiind sprijinit de către acesta. Continuam cu Mănăstirea Căpriana, unde sunt moaștele Sf. Ier. Gavriil Banulescu Bodoni, este una dintre cele mai vechi mănăstiri din Republica Moldova. Este situată în zona centrală a țării, la aproximativ 40 km nord-vest de Chișinău, în ținutul deluros împădurit care purta odată numele de Codrii Lăpușnei. Considerată de mulți istorici ultimul bastion al arhitecturii voievodale din Republica Moldova, aparținând spațiului cultural românesc. Prima mențiune documentară a Căprianei este cea din 1420, când într-un hrisov al vremii, mănăstirea este menționată într-un act de stabilire a hotarelor unui boier.

Mănăstirea Condrița are hramul Sfântului Ierarh Nicolae și este situată în satul Condrița, aflat pe pârâul Catargul, la 15 kilometri de gara Strășeni și la 26 de kilometri de municipiul Chișinău.

Mănăstirea a fost ctitorită mai întâi ca schit, în anul 1783, de ieromonahul Iosif, venit de la Mănăstirea Căpriana. În anul 1918, schitul de călugări Condrița s-a separat de Mănăstirea Căpriana, devenind mănăstire de sine stătătoare.

Mănăstirea Suruceni – mâna dreaptă a Sf. Antipa de la Calapodești. La o distanţă de 12 km de Chişinău, lângă satul Suruceni, pe o colină împădurită, înconjurată de vii şi livezi, în preajma râuleţului Suruci, se găseşte mănăstirea de călugăriţe Suruceni cu hramul Sfântul Gheorghe. Anul întemeierii ei este considerat 1785. Continuam drumul către Chișinău unde vom vizita Monumentul Sfântului Ştefan și Catedrala Mitropolitană din Chișinău. Cazare si cina Hotel Chisinau

 Ziua 2. Mic dejun, Ne îndreptăm spre Orheiul Vechi unde vom vizita satul Butuceni, mănăstirea săpată în piatră, una dintre cele 350 vestigii rupestre medievale care privesc de sus sfidător râul Răuț și peisajul fantastic al defileului săpat de acesta în calcarele sarmatice. După vom vizita Mănăstirea Curchi, fondată în anul 1773, unde întâlnim una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Basarabia, care ne va încânta cu cele cinci biserici ale sale. natură, din lumină…”. Dupa pranz de deplasam spre Cricova, pentru a vizita orasul subteran si a degusta vinul pastrat cu sfintenie aici . Combinatul de vinuri Cricova SA a fost fondat în anul 1952, reprezentând un complex subteran unic, cunoscut în întreaga lume pentru labirinturile sale imense și în special pentru vinurile sale excelente. Un ținut cu multiple podgorii și cu soare din belșug. Anume aici începe istoria perlelor vinificației moldave, în zona centrală a Moldovei, În anul 1952, cu scopul de a soluționa probleme stridente cu privire la lipsa încăperilor speciale de păstrare și maturare a vinului, două personalități remarcabile a vinificației moldovenești, Petru Ungureanu și Nicolae Sobolev, au propus utilizarea în calitate de depozite de vin stolnele din care se extrăgea piatra de construcție. Curînd s-a stabilit că vinurile produse la combinatul Cricova sunt mai bune conform indicelui calității și rezistenței la factorii stabilității, ceea ce a servit drept argument important de a continua lucrul, care părea a fi la acel moment un experiment. Beciurile de la Cricova sunt cu adevărat de neîntrecut în lume. Aici istoria, arheologia și arta vinificației, unite într-un întreg, au născut un astfel de miracol ca galeriile subterane.

Lățimea galeriilor variază între 6 și 7,5 metri, iar înălțimea lor este de 3 – 3,5 metri. Adîncimea la care sunt situate beciurile, în funcție de relief, variază de la 35 metri la intrare pînă la 80 metri. Beciurile, în totalitatea lor, împreună cu secțiile de producere, ocupă circa 53 ha de spațiu subteran.

Find amplasate sub întregul orășel Cricova, ele reprezintă un adevărat oraș subteran. Bulevarde, străzi, stradele… Denumirile pe care le poartă sînt mai puțin obișnuite: Cabernet, Dionis, Feteasca, Aligote, Sauvignon… Fiecărei străzi îi corespunde, astfel, numele vinului care păstreză în nișele adiacente. Combinatul ”Cricova” a fost conceput ca o întreprindere de producere a vinurilor de elită în baza tehnologiilor clasice europene. Ulterior, activitatea s-a extins grație condițiilor extraordinare de păstrare a vinurilor în aceste galerii, care se întind pe o lungime de 80 km, adevărate labirinturi cu un microclimat unic. Aici, pe parcursul unui an întreg, temperatura rămîne constantă, circa +10 – +12 °C, iar umiditatea relativă a aerului constituie circa 97-98%. Anume datorită acestor condiții optime este posibilă păstrarea și maturarea vinurilor de calitate superioară, precum și a spumantului clasic, cu formarea caracterului autentic al acestora. Dupa ce ne-am inveselit cu minunata arama a licorilor degustate, ne deplasam spre Soroca. Cazare si cina Hotel Soroca.

Ziua3. Mic dejun, Soroca – Hotin – Boian – Banceni – Cernauti.

Dimineata vizitam. Cetatea Soroca. In perioada medievala cetatea Soroca facea parte dintr-un vast sistem defensiv al Moldovei, care includea: 4 cetati la Nistru, 2 cetati pe Dunare si 3 cetati in nordul tarii. In asa fel, cu un adevarat “brau de cetati din piatra”, erau protejate hotarele tarii. Cetatea Soroca a fost construita la trecatoarea peste Nistru pe locul unor fortificatii mai vechi. La 1499, din porunca Voievodului Stefan cel Mare, este inaltata o cetate patrata din lemn pe locul fortaretei genoveze Olihonia (Alciona). Intre anii 1543-1546, in timpul domniei lui Petru Rares, cetatea este rezidita din temelie de piatra, asa cum o vedem si astazi, adica rotunda cu diametrul de 37,5 m si cu cinci bastioane egal departate intre ele. Mesterii au pus la baza calculelor lor legea suprema a armoniei “sectiunea de aur”, fapt care face cetatea unicala printre mostrele de arhitectura defensiva din Europa. Cetatea Soroca mai este cunoscuta si drept loc unde s-au intrunit ostirile moldovene sub conducerea celebrului om de stat Dimitrie Cantemir si armatele rusesti conduse de tarul Petru I in timpul campaniei de la Prut impotriva ostasilor turci in a. 1711. In cetate au mai fost: Bogdan Hmelnitchi, Timus Hmelnitchi, Alexandru Suvorov. Fortareata este unicul monument medieval din Moldova, care s-a pastrat asa cum l-au conceput mesterii, iar in bastionul de la intrare exista o biserica mica militara.

Continuam traseul si trecem frontiera dintre Repoblica Maldova si Ucraina, dupa ce am ajuns in Ucraina, mergem spre CERNĂUȚI. – Cetatea Hotin. – Mănăstirea Boian (Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Boian care a lăcrimat). – Mănăstirea Bănceni – Timp liber pentru plimbare. Cazare si cina Hotel Cernauti.

Ziua 4. Mic dejun, CERNAUTI. Pentru români, Cernăuţiul este cel mai misterios oraş din lume, mai plin de secrete decât Machu Picchu. Toţi au auzit despre el, dar numai o mână de curioşi l-au văzut. Dacă însă acest oraş ar mai fi fost încă în România, ar fi fost de departe cel mai frumos oraş al ţării. Despre Cernăuţi, cam oricine îţi poate aminti că acolo a făcut studiile gimnaziale Eminescu, câte ceva despre Aron Pumnul şi gata, de aici începe zona crepusculară, „hic sunt leones“.Cernăuţiul a fost menţionat pentru prima dată într-un document al lui Alexandru cel Bun, la 1408, în acelaşi zapis în care a fost amintit pentru prima oară şi oraşul Iaşi. La acea vreme, era o mică adunătură de case din ţara de sus a Moldovei, înmulţită mai apoi de Ştefan cel Mare cu vreo 50.000 de robi de război ruteni, strămutaţi din Pocuţia după o bătălie câştigată de domnitor. Poate şi de aceea locuitorii ucraineni nu au nici un complex sau timiditate istorică faţă de prezenţa lor în acest oraş, îl consideră al lor, face parte din istoria lor, şi asta o simţi peste tot, mai ales acum, când numără peste 80 la sută din populaţie.

Când Bucovina a fost ocupată de trupele Imperiului Habsburgic la 1774, şi apoi cedată de turci în urma unui pact (împotriva căruia a protestat voievodul Moldovei, Grigore Ghica al III-lea care, la cererea austriecilor, a fost ucis de un trimis turc, la Iaşi), orăşelul Cernăuţi avea vreo 200 de case, mai toate din chirpici şi lemn, lucru pe care austriecii l-au menţionat în rapoartele lor cu destulă mirare. O sută de ani mai târziu, oraşului i se spunea Mica Vienă. La sfârşitul secolului al XIX-lea, când Eminescu îşi făcea studiile gimnaziale într-un liceu german din centru, oraşul avea cam 30.000 de români şi vreo 10.000 de ucraineni, la care se adăugau germani şi evrei, colonizaţi în zonă de autorităţile imperiale. Peste patruzeci de ani, la 1900, raportul se schimbase dramatic, acum în oraş şi suburbii locuiau numai 20.000 de români şi peste 40.000 de ucraineni.

Iar la 1930, în plină administraţie românească, oraşul era populat de 35.000 de români, vreo 15.000 de nemţi, 42.000 de evrei şi încă vreo 20.000 de polonezi, unguri şi alţii.

Astăzi, Cernăuţiul are în jur de 260.000 de locuitori, egalând Braşovul sau Craiova, dar dintre care numai vreo 10.000 se mai declară români, încă vreo 5.000 susţin că s-au născut moldoveni, mai există vreo mie de nemţi scăpaţi ca prin minune şi câteva sute de evrei ce au evitat deportările celui de-al Doilea Război Mondial.

– vizităm Catedrala Sf. Nicolae. Mănăstirea Bucovinskaia. Catedrala din Cernăuți. Universitatea. Casa unde sa nascut Mihai Eminescu, Cimitirul unde este inmormantat Aron Pumnu, invatatorul lui Mihai Eminescu, Biserica Romana din Cernauti. Cazare si cina hotel Cernauti.

Ziua 5. Mic dejun, Astazi ne bucuram de frumusetea acestui oras minunat admirand, Primaria , Teatru National, Sinagoga, ne rasfatam prin magazine , mergem cu autocarul in Bazar. Ora 15.00, parasim Orasul Cernauti cu destinatia Acasa, pe traseul: Vama Siret – Suceava – Roman – Bacau.

TARIF:200 Euro/pers.  cazare în cameră dublă/triplă, mic dejun si cina.

grup minim 50 persoane
Supliment camera Sng. 60 Euro/pers.
Copil 06 – 10,99 ani, Reducere 50/Euro cazat in camera cu parintii.

SUPLIMENT GRUP:

grup minim 15 – 21 pers. – tariful se majorează cu 50 EURO/pers.

grup minim 22 – 34 pers. – tariful se majorează cu 30 EURO/pers.

 

SERVICII  INCLUSE:

–  transport cu autocar clasificat;

4 nopţi cazare în camere duble cu mic dejun + cina hotel 3* (clasificare locală);

Intrare in crama Cricova cu degustare de vinuri

Ghid însoţitor de grup pe tot parcursul pelerinajului

 

SERVICII   NEINCLUSE:

taxe intrări obiective

ghid local

asigurarea medicală;

mese de pranz;

asigurarea storno – facultativă (asigurare de anulare a călătoriei, se achită în lei la cursul zilei şi se încheie la semnarea contractului de comercializare a pachetului de servicii turitice, în pachet cu asigurarea medicală de călătorie).

 

ACTE NECESARE: paşaport valabil 6 luni de la data întoarcerii în ţară.

AVANS MINIM: 100 Euro/pers.   

 

CONDIȚII DE RETRAGERE:

25 % din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face in intervalul 29-25 zile calendaristice înainte de data plecării;

50% din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face in intervalul  24– 15 zile calendaristice înainte de data plecării;

100% din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face cu mai putin de 15 zile calendaristice înainte de data plecării;

Lasă un răspuns